Hvordan har du det med skiftedage?

Hvordan har du det med skiftedage? 

Frygter du dem? Bliver du nervøs? 

Har du stået i situationer, hvor I blev frustrerede, uenige og børnene ikke ville afsted? 

Bare rolig. Du er bestemt ikke alene.

Skiftedage er et vilkår for deleforældre og skilsmissebørn

De er ikke altid behagelige og slet ikke lige efter skilsmissen. 

Det er noget man skal vænne sig til og finde ud af, hvordan man gør. 

I mine øjne er skiftedage utrolig vigtige. Det er her børnene skifter base fra mor til far eller omvendt. 

Forestil dig en bro, som dine børn skal gå over. Den skal helst være stabil og tryg at gå på. 

Børnene skal kunne vænne sig om, se dig og din tidligere partner i øjnene og tænke:

“Okay, fedt! De har helt styr på det. Det er sikkert at gå den her vej.”

Der findes ikke én gylden opskrift på gode skiftedage. Både børn og voksne er forskellige og det handler om at gå på opdagelse i, hvad der virker og hvad der ikke gør.

Her deler jeg mine oplevelser og erfaringer fra mit eget liv som mor, deleforælder, konfliktmægler og facilitator. 

I starten hadede jeg skiftedage

Inden jeg blev skilt, havde jeg ikke tænkt på, hvor mange nye udfordringer, der ville dukke op.

Skiftedage var for mig en af de større udfordringer, fordi jeg var så følelsesmæssigt påvirket af at skulle undvære min søn.

At skulle sige “vi ses” til ham var noget af det mest smertefulde, jeg nogensinde har oplevet.

Det føltes som om at mit hjerte blev itu. 

I dag er skiftedage, som jeg nu kalder “gensynsdage” (fordi jeg synes det lyder mere positivt), ikke noget jeg får særlig ondt i maven over.

Jeg ved, at min søn har det som blommen i et æg hos min tidligere partner og hans kæreste.

Er der noget, så ringer de. Det ved jeg.

Min tillid til dem og vores samarbejde, er uden tvivl en afgørende faktor for, at det føles så okay, som det gør.

At sige “vi ses” er blevet en naturlig del af vores hverdag og det er min fornemmelse, at vi alle – børn som voksne, er landet godt i det.

Her er 10 gode råd, der vil gøre jeres gensynsdage/skiftedage lettere.

  1. Se hinanden i øjnene, smil og hils pænt på hinanden.

  2. Sig “vi ses” eller “på gensyn” i stedet for “farvel” til dine børn. Det lyder mindre definitivt.

  3. Undgå at tale praktiske ting på gensynsdage, hvis det kan skabe dårlig stemning mellem jer. Vent til et andet, bedre tidspunkt.

  4. Lav en fælles plan for, hvad I gør, hvis børnene har svært ved at  skulle over til den anden forælder. Anerkend deres følelser, men vis samtidig, at I ved, at det nok skal gå. Hvordan vil I håndtere det som et team?

  5. Ha’ respekt for og anerkend, hvis der er noget, der er svært for din tidligere partner. Vær’ ærlig omkring det – også overfor børnene. I behøver ikke at have det på samme måde. Det kan for eksempel være, at din tidligere partner ikke har lyst til at komme med indenfor, fordi sorgen over jeres brud fylder. Lad det være helt okay. Måske tænker du: “Jamen, det ville jo være så dejligt for børnene.” Mit svar: “Ikke hvis det skaber ubehag i din tidligere partner. Børn opdager, når vi “lader som om”. Se om du kan sænke ambitionere. Gode ting tager tid.

  6. Find en bold, sæbebobler eller kør på løbehjul indtil din tidligere partner kommer. Er det meget konfliktfyldt mellem jer, så er det en god idé at I henter børnene i institutionen på skiftedage.  Overvej, om konfliktmægling skal være jeres næste skridt, hvis skiftedagene bliver ved med at være udfordrende.

  7. Har du for nylig fået en kæreste, så tag ikke ham eller hende med før du har talt med din tidligere partner om det.

  8. Kom til tiden. Hvis du en dag ikke formår det på grund af trafik eller noget andet, så beklag forsinkelsen, så din tidligere partner (og jeres børn) kan mærke, at du har respekt for jeres aftaler.

  9. Forsøg at find ro i, at gensynsdage nu er et vilkår for dig som deleforælder. Tro på, at I nok skal klare det og vis dine børn, at det er okay – også selvom der er svære ting. Det er ikke noget farligt, der skal ske, selvom skiftedage kan påvirke os følelsesmæssigt. 

  10. Hvis der er noget, der kan gøre gensynsdagen lettere for dig eller børnene, så sig det til din tidligere partner. Det er svært at imødekomme andres behov, hvis vi ikke får dem fortalt.

Tryghed, tillid og en konstruktiv dialog er afgørende for, at jeres børn kan gå trygt over broen til den anden forælder.

Jeg lover dig, at skiftedagene kan blive mindre smertefulde, hvis du er villig til at gå nye veje. 

(Også selvom det er svært lige nu)

Jeg håber, at du blev inspireret.

Del gerne blogindlægget med en, der kunne have glæde af at læse det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *